onsdag 29. mai 2013

Empiriske studier av belgiske kulturfenomener: Metodiske problemstillinger


Så sitter jeg her med en liste over 120 ølsorter. Alle er konsumert i løpet av de siste fire månedene, i tilstrekkelig store kvanta til at jeg har kunnet gjøre meg opp en mening om dem.

Nummer 120
I ettertid har enkelte av ølsortene på lista vist seg å være franske eller nederlandske. Dette skaper et metodisk dilemma. Prosjektbeskrivelsen lyder «Empiriske studier av belgiske kulturfenomener», men på den annen side: Jeg handlet i god tro om at de var belgiske da jeg drakk dem. Samtidig kan det senere vise seg at flere av oppføringene på lista ikke kommer fra Belgia.

Jeg har latt alle bli stående. De er – om jeg liker det eller ikke – en del av datainnsamlingsprosessen. Den må dokumenteres. I den grad jeg er klar over at en øl på lista ikke er belgisk, er den markert med en asterisk. Det får være godt nok.

Datainnsamlingen har foregått etter følgende prinsipp: I den grad jeg har umiddelbar tilgang på en øl jeg ikke har drukket før, skal jeg ikke drikke en øl jeg har drukket før. Det har ved flere anledninger satt meg i den situasjonen at jeg må drikke øl som med all sannsynlighet er helt uinteressant, eller til og med ufyselig, på bekostning av velkjent og kanskje til og med kjempegod øl. Slike ofre må man ta.

Den noe tvilsomme æren av å bli nummer 120 tilfalt Affligem Tripel. Den var
helt ålreit.

Her er lista:

Achel Extra Bruin
Achel Tripel
Affligem Tripel
Apaïde Blond
Arend Tripel
Barbar
Bellevue Gueuze
Bellevue Kriek
Boon Kriek
Bourgogne des Flandres
Broeder Jacob
Bruges Blanche
Brugs Tarwelbiel
Brugse Straffe Hendrik Quadrupel
Brugse Straffe Hendrik Tripel
Brugse Tripel
Brugse Zot Blond
Brugse Zot Bruin
Bush
Cantillon Gueze
Chimay Bleu
Chimay Rouge
Chimay Triple
Corsendonk Blond
Corsendonk Bruin
Cuvees des Trolls
De Blauwe Kater
De Koninck
Delirium Tremens
Desperados*
Deugniet
Duivelsbier
Duvel
Duvel Tripel Hop
Floreffe Meilleure
Giesbaargs Muurken
Gildenbier
Gouden Carolus Tripel
Grimbergen Dubbel
Gueuze Boon Mariage Parfait
Hector Tripel
Hoegaarden
Hoegaarden Grand Cru
Hopus
Houblon Chouffe IPA
Ichtegems Grand Cru
Jazzbeer Drums
Julius
Jupiler Blue
Jupiler Red
Jupiler Tauro
Kapittel Watou
Karmeliet Tripel
Kasteelbier Donker
Kriek Boon
Kwak
La Chouffe
La Trappe Dubbel*
La Trappe Tripel*
La Trappe Quadrupel*
La Trappe Witte*
Leffe 9
Leffe Blonde
Leffe Brune
Leffe Radieuse
Leffe Seizoensbier: Lente
Leffe Tripel
Leuvense Tripel
Lindemans Kriek
Lindemans Pecheresse
Maes
Malheur
Maredsous 10
Maredsous 6
Maredsous 8
Max Kriek
Moinette Brune
Mort Subite Gueuze
Mort Subite Kriek
Newtons Appelsbier
Omer
Orval
Oud Beersel Oude Geuze Vieille
Oude Geuze Boon
Overste Moeder
Palm
Palm Hopper
Poperings Hommelsbier
Ramee Ambre
Ramee Brune
Rochefort 10
Rochefort 8
Rodenbach
Saison Dupont
Schuppenboer Tripel
Sint Bernardus 12
Sint Bernardus Witte
Sint Christoffel Bier
Special Katje
St. Feuillien Saison
Steenbrugge
Stella Artois
Taras Boulba
Tempelier
Timmermanns Lambic Blanc
Timmermanns Lambic Doux
Timmermanns Lambic Kriek
Tongerlo Blond
Tongerlo Bruin
Troubadour Magma
Vedett
Vedett White
Verboden Vrucht
Vieux Temps
Vleteren Ale
Westmalle Dubbel
Westmalle Trippel
Wolf 7
Wolf 8
Zonderik Tripel

Favoritter? Jeg er svak for de kølsvarte, fruktige klosterølene: gode gamle Chimay Bleu, Sint Bernardus 12 og ikke minst fabelaktige og superlokale Blauwe Kater. Når det gjelder Cantillon Gueuze, kan du smake den møkkete kjelleren den er brygget i, men den er fortsatt knallgod. De fleste variantene av witbier/blanche (alt ettersom) jeg har vært borti har jeg ikke falt for. Timmermann Lambic Blanc er et unntak. Brugse Straffe Hendrik Tripel og Arend Tripel er utmerkede eksponenter for denne særegne tripel-kategorien (lyse, alkoholsterke, overgjærede øl). Palm Hopper byr på et etterlengtet friskt humlepreg blant all denne sødmen, og i motsetning til de fleste andre på lista, kan du ta den med deg ut i parken og drikke rett fra flaska. Verst er fortsatt Jupiler Blue, som smaker som om noen har latt en håndfull gamle, rustne mynter ligge i et glass gult vann med kullsyre over natta. Æsj, ass.

For alle praktiske formål er prosjektet over for denne omgang. I prinsippet har lista bare ti prosent av lengden den kunne hatt, men i praksis er det begrenset hvor mye mer øl som kan konsumeres i løpet av de neste fire ukene. Datatilfanget begrenser seg selv; jeg må oppsøke stadig mer spesialiserte steder for å få tak i nye ølsorter (og jeg kan ikke organisere livet mitt rundt øl (eller er det nettopp det jeg kan?)). Empiriske studier av belgiske kulturfenomener gir ikke studiepoeng. Eksamenene som faktisk gir studiepoeng er rett rundt hjørnet.

Og om bare noen få uker er det hjem til Oslo og drikke vassen Ringnes til 70 kroner halvliteren.

Hurra!

1 kommentar:

  1. Gleder meg til å drikke vassen Ringnes med deg. Men serr, vi kan jo bare kjøpe noen flasker på en lokal sjappe og sette oss i en park - eller på taket mitt. Du er invitert!

    SvarSlett